Скільки ви знаєте реалістичних фільмів про космос? А альтернативно-історичних? Мабуть трохи більше, але теж мало. То що як поєднати їх у серіал і показати як тривало б змагання між США та СРСР у космосі в дещо іншому світі? У світі, де Корольов не помер у 1966, а допоміг Радянському Союзу першим висадити людину на Місяць.

Перший сезон дав несподіваний старт: Як? Хто? Чому розвідка не знала? Як тепер американській владі не втратити обличчя перед народом? Це було цікаво і переконливо. Не стільки через закулісні інтриги, як через технічні рішення та винахідливість астронавтів. Через той оптимістичний дух, що був у "Марсіянині": безвихідних ситуацій немає, буває брак уяви. Слід відзначити тутешні декорації та костюми. Вони якнайреалістичніші і це й не дивно, бо автори обізнані з реальними проєктами НАСА. Деякі з показаних тут апаратів дійсно планувалося створити.

Другий сезон наростив ставок, адже протистояння наддержав загрожує перейти в Третю світову війну. На фоні цього цікаво слідкувати як змінюється світ: В'єтнамська війна завершується раніше, Радянський Союз не вторгається в Афганістан, електромобілі стають буденністю. І при тому настільки зростає кількість різних особистих драм, що серіал стає мильною оперою в космосі. Забагато подій відбувається на Землі, і це не пошуки порятунку астронавтів, як у "Аполлоні-13". Хтось бідкається через глаукому (а тривалі космічні польоти хіба не мали дати поштовх медицині?), хтось влаштовує перегони на літаках або шукає батька. В підсумку проте - героїчна розв'язка, що дає надію на краще майбутнє.

Третій сезон масштабніший, але при цьому якийсь казковий. Постійно стаються збіги обставин, дуже зручні аби герої опинилися в якомога драматичніших ситуаціях.

Перші кілька епізодів - це як радянська фантастика на кшталт "Небо кличе", лише навпаки. Кілька космічних кораблів летять до одної мети, але корабель злих капіталістів (тут злих комуністів) виходить з ладу через гонитву за першість і суперники шляхетно його рятують, щоб разом приземлитись. Творцям ніби забракло фантазії і альтернативні 1990-і тут виглядають як сучасність, переміщена на 30 років назад. Припустимо, рідкокристалічні монітори та місцевий Ілон Маск є наслідком розвитку космічних технологій. Але суспільні настрої не пояснити тільки цим. Не вірю, що політ на Марс зробив суспільство США менш расистським і гомофобним і готовим до змін у цій сфері. Навпаки, в показаному світі слід очікувати більшого расизму та інших -ізмів і -фобій, адже всі змагаються зі всіма. Оскільки там не сталося найбільших воєн другої половини XX століття, то не було звідки взятися рухам за мир і терпимість. Це створює надуману мораль про те, що альтернативи-то насправді й немає. Що сучасний західний світ усе одно настане сам собою раніше чи пізніше, а "русскій мір" ніколи не зникне. В серіалі, нагадую, про альтернативну історію.

На виправдання витраченого часу, "Заради всього людства" має відмінну картинку. Сцени в космосі викликають щирий захват. Але серіалу більше підійшов би формат псевдодокументалки, ніж сімейних драм на фоні нездійснених проєктів НАСА.
4 з 4 користувачів вважає цю рецензію корисною