7/10 Герой пізнається в битві

Мені, як людині, давно знайомій із всесвітом "Гало", серіал багато чим сподобався. Але водночас забагато є моментів, які спантеличують, про які хочеться спитати "А нащо це?" Після 1-го сезону вже можна сказати, що третина епізодів просто необов'язкові.

Цей серіал не перший у франшизі, але перший, створений для широкого загалу. Вам зовсім не обов'язково грати у відеоігри чи читати романи, щоб розуміти його. Порадувало, що сюжет мінімально відхиляється від канону. Глядачі бачать те, що було за лаштунками ігор і в принципі могло статися. Суперсолдат Джон-117 шукає порятунок від чужопланетного союзу Ковенанту, що загрожує людству. Цей конфлікт має невідомі грані, які приємно дізнатися. Та пригоди на Гало, тому самому світі-кільці, ще так і не почалися. Джон-117 тільки-но наприкінці сезону став тим самим "Майстром Чифом", непереможним бійцем, кращим із кращих.

Як на серіал, заснований на шутерах, у ньому надто мало дії. Вона дається скупими порціями по кілька хвилин. Постановка боїв дійсно чудова, з доречними врізками від першої особи. Але між битвами персонажі забагато говорять. Є жваві, змістовні діалоги. А є нудні сидіння в невиразних приміщеннях, коли хтось балакає про свою тяжкую доленьку, а хтось нерухомо слухає. І таких сцен чимало.

Головні персонажі в основному займають своє доречне місце. За винятком кореянки Кван. У першому епізоді вона вдало контрастує з Джоном. Але потім просто перетягує сюжет на себе. Вочевидь аби прорекламувати серіал в Азії. Є персонажі неприємні, як-от зрадниця Макі чи кволий помічник ученої Кетрін Голзі. Але настільки зайвих, як Кван, на екрані не було давно.

Тут вперше показують обличчя Джона (принаймні дорослого). Можна зрозуміти, бо в іграх він завжди в шоломі, щоб гравці асоціювали себе з ним. Показати що ж під шоломом було і несподівано і водночас логічно. Бо Джон не тільки боєць. Але набираючи людяності, він повинен обирати між почуттями та обов'язком: захищати близьких чи невдячну, а той й відверто жорстоку державу?

І ось тут виринає ще серйозна проблема: вороги постають реальною загрозою людству лише в 5-му епізоді. Доти взагалі неясно що вони такого можуть. Воювати з бомжами? (Буквально, я не перебільшую, там є така сцена). Де ж той союз цивілізацій, поєднаних релігією, де кожен біологічний вид складає свою касту? Де той величезний авторитарний механізм, якому люди повинні протиставити гнучкість і винахідливість? У серіалі це ледь видно. Війна з Ковенантом якась уривчаста, дуже місцева.

З Джона-117 зробили типового "обраного". Так, "обраність" була і в іграх та книгах, але там герой був одним з багатьох, хто міг врятувати людство. Фактично він сам себе "обрав" завдяки вольовим рішенням. А тут прямим текстом кажуть "Джоне, ти всіх врятуєш", "Ти особливий". Так, за всім стоїть древня цивілізація і плани Кетрін Голзі, він дійсно всіх врятує. Та це забігання наперед, для якого поки нема підстав. Взагалі багато фактів, які розкриваються набагато пізніше по хронології "Гало", вже названі заздалегідь. Це гарні "гачки" для фанатів, однак якось надто надумано вони виглядають.

Графіка неоднорідна. Пейзажі та зорельоти цілком пристойні, але намальований автомат з першого епізоду ми вже ніколи не забудемо й не пробачимо. Всілякі інопланетяни зблизька дуже добре деталізовані, та коли вони на віддалі, видна рвана анімація з поганим монтажем. Дивлячись заставки до ігор, хочеться спитати: чому в якій-небудь Halo Wars 2009 року картинка краща, ніж у 2022?

Серіал надто довго шукає чим йому бути. В кожному епізоді є і бойовик, і детектив, і сімейна драма. Всі ці жанри ніби хочуть урвати по рівній частині сюжету, однак "Гало" - воно про героя, що надихає ціле людство своїми подвигами. А цього поки є мало. Лише останній епізод 1 сезону дає те, чого ми стільки чекали. Лишається сподіватись, що попереду ще буде рішуче "Let's Finish The Fight!"

3 з 3 користувачів вважає цю рецензію корисною