Ця картина є неоднозначною для студії Дісней. Вона багато в чому виділяється на тлі інших робіт та має змішані відгуки. Але що створили автори, спробуємо розібратися.

Особисто мені в більшості сподобалася стрічка, але варто відзначити, що як мені здається вона не для всіх. Тож точно я не рекомендую дивитися її дітям. У мультфільмі є багато сцен, які навіть у дорослих можуть викликати мурашки. Тому діти можуть просто злякатися, а в цьому нічого хорошого немає. Скоріше це слушний варіант для підлітків. Особисто зважаючи на себе, я подібні твори любив у цьому віці. Говорячи про те, чим є цей продукт, я можу сказати, що це, мабуть, суміш пригоди та бойовика з елементами жахів. Ну і вже цього опису достатньо, щоб зрозуміти, що картина явно не типова для студії. Частково, на мою думку, це може бути однією з причин неоднозначного сприйняття від глядачів.

Мені мультфільм сподобався з кількох причин. По-перше, він має атмосферу. Одночасно присутнє і відчуття пригоди й тривоги, що насувається. Особисто для мене це рідкість, коли в мультфільмах є дане відчуття. Ще мене вразило малювання. Головний лиходій, його замок та загалом візуальні ефекти були на висоті. Місцями навіть було відчуття, що гортаєш комікс. Багато деталей підкреслено, де потрібна, там видно роботу художників на всі сто. Ну і як це личить пригоді, вся розповідь не стоїть на місці та постійно відбуваються, якісь події, що не дають нудьгувати.

Що викликає сумніви, то це головний герой і посилання картини. З одного боку все ж таки зростання персонажа відбувається, проте залишається враження недомовленості. Начебто відбулася зупинка лише на півдорозі та ще не відбулася фінішна пряма. Ну і плюс, часто Дісней робить висновки й чогось нас вчить. Тут я не зміг знайти певного посилання. Робота торкається кількох тем, але конкретного висловлювання, я так і не почув.

Підсумок. Робота вийшла своєрідною. Вона містить як недоліки, так і переваги. Я порекомендую подивитися її підліткам чи дорослим, які хочуть повернутися в той час. Можливо чогось великого ви для себе не відкриєте, але насолоду отримати вдасться. 7/10