Доктор Смалець

Головна тема фільму - боротьба якоїсь громадської організації за скасування смертної кари в штаті Техас. Через відсутність реальних результатів боротьби, в головах керівників цієї організації визріває хитромудрий план. План полягає в тому, щоб підсунути техаським суддям невинну людину, яка нібито вчинила звіряче вбивство зі згвалтуванням, дочекатися страти, а після цього показати громадськості документальну відеоплівку, на якій зфільмовано самогубство, інсценоване під вбивство. Це, за задумом змовників, повинно викликати бурю протестів громадян Техасу проти сліпої Феміди, яка знову вбила невинну людину, після чого нарешті відбудеться довгоочікуване скасування смертної кари.

Реалізація плану передбачає появу двох реальних небіжчиків: уявної жертви злочину і уявного страченого вбивці. Враховуючи вроджену шляхетність двох лідерів цієї найгуманнішої ліги (Девіда і Констанції), на роль жертовного козла і жертовної козлиці вони вибрали самих себе. Увечері вони скоїли між собою симульований статевий акт, щоб надати судмедекспертам головний доказ: наявність сперми вбивці в тілі жертви. Наступного ранку солодка парочка поснідала і запросила до себе в будинок ще одного активіста ліги (Дасті) - як оператора відеозйомки. Далі любителі полунички з паприкою мають можливість насолодитися чарівною садо-мазо-суїцидо-еротичною сценою, придуманою, ймовірно, сценаристом Чарльзом Рендольфом (респект і оплески). Незрівнянна Констанція (Лора Лінні) роздягається догола, заклеює на своїй голові герметичний пакет, швиденько сковує собі руки за спиною і повільно, але красиво вмирає від задухи на підлозі кухні, елегантно подригуючи ніжкою. Двоє чоловіків спостерігають за агонією, знімають це все на відео і обливаються сльозами разом з кіноглядачами...

У цьому місці зі мною стався гострий напад неконтрольованого гомеричного сміху і я нарешті гідно оцінив витончений чорний гумор Алана Паркера. Та моєму здивуванню не було меж, коли я прочитав інші відгуки на кінофорумах і дізнався, що більшість глядачів сприйняла цей стьоб (чи фарс) за чисту монету. Як же так, друзі? Чим ви захоплюєтесь? Двоє божевільних пацифістів вчинили демонстративні самогубства в особливо збоченій формі, щоб розбурхати громадськість і змусити її змінити спосіб покарання вбивць і гвалтівників на більш м'який. Так би мовити, смертію смерть подолавши, аки... самі знаєте, хто.

Не будемо тут розпочинати дискусію, що краще: страчувати чи не страчувати. Поміркуємо, чи досягнули вони своєї мети? Ставлю себе на місце пересічного техаського обивателя. Якісь типи спеціально для мене розіграли спектакль з трагічним кінцем. Вони обдурили мене, обдурили правосуддя, втягнули у свою аферу цілу купу державних службовців, які за цей час могли б займатись чимось більш корисним за гроші платників податків, наприклад, розшуком і покаранням справжніх вбивць. Невже я через це шоу поміняю свої техаські принципи? Дуже сумніваюся. Крім того, я дуже сумніваюся, що ці люди більш за все на світі хотіли домогтися скасування смертної кари в штаті Техас. Констанція і Девід - невдахи, які перебувають у важкому депресивному стані, і їхньою головною метою є зведення рахунків зі своїм життям (Констанція смертельно хвора на лейкемію, а Девід втратив сім'ю через алкоголізм і безладні позашлюбні стосунки). Все, що вони можуть зробити - це голосно грюкнути дверима, покидаючи цей світ. Саме це у них і вийшло. Первинним їхнім вчинком стало самогубство, тобто, смертний гріх, що прирікає душу на вічні муки. Все інше - жалюгідна спроба одягнути цей гріх в красиві і благородні шати.
3 з 4 користувачів вважає цю рецензію корисною