Andrij Storchak

Великий сенс під звичайною обгорткою, або ж смачна цукерка завернута у клаптик звичайної фольги. На перший погляд таких історій за останні роки вийшло з десяток. Підлітки, школа, кохання, час від часу роздуми про доросле життя. Але мушу визнати, що ще жодна з голлівудських історій не була так близька українському глядачеві. Навіть ті ж самі Перші ластівки де все виглядає якось апокаліптично й здається взято з архівів місцевого відділу поліції, а не звичайних будніх українських школярів. На відміну від цього приземлена історія про кохання виглядає більш близькою глядачеві, але фільм має три виграшні комбінації. Перша - нарешті, підлітки тут говорять так як в реальному житті й на ті теми що їх дійсно хвилюють, тут ви не побачите чітко поставленої мови й мимоволі не думатимете про якусь невловиму фальш в акторській грі. Вас не спіткатиме відчуття що припудрених людей з красивим голосом з якогось вищого богемного суспільства запхали в темні шкільні коридори. Друга - тут дійсно грають звичайні підлітки. Так! Переважна більшість акторського складу включаючи головну героїню не є професійними акторами. Й нарешті третя - атмосфера. Гарно передана атмосфера старого модерніського спального району, що втонув у безкраїх дев'ятиповерхівках. Їх на всю Україну багато, практично в кожному великому містечку знайдеться такий, але мало хто зумів закохати глядача в ці сірі, часом відразливі стіни. Хоча Голлівуд це чудово вміє робити й в нас вже чомусь не виникає відрази якась темна підворотня зі сміттям вище голови на Мангеттені, чи невеличке трейлерне містечко з сумнівним контингентом у штаті Огайо. Катерина Горностай виявилася справжнім естетом, хотіла вона цього чи ні й зафільмувала дух передвоєнної Україну через призму відносин між підлітками, як це свого часу робили Джон Г'юз, чи Джордж Лукас. Виглядатиме дивно сперечатися з тезою, що надалі буде зовсім інше кіно й зовсім інші підлітки травмовані жахливим досвідом свого дитинства, ніхто вже не повернеться в ті часи. Ми з посмішкою на обличчі згадуватимемо 10-ті роки XXI століття. В цьому і є головна принада життя, ніхто не знає, що буде далі, однак впевнено можна сказати - це буде цікава мандрівка й ми ще проживемо не один період історії за яким ностальгуватимуть наші діти та онуки, як і ми за далекими 80-ми роками минулого століття в США, за серіалом про дівчинку з чудернацькими здібностями, за клоуном що ховається в каналізації. За бойовиками 90-х, блокбастерами нульових й звічно ж що за хвилею "Нового українського кіно" 10-х