Фільми Ролана Еммеріха не сплутати ні з чиїми іншими. Навіть не знаючи імені режисера, можна здогадатись, що "Падіння Місяця" зняла та сама людина, що й "День Незалежності" та "2012".

"Джентльменський набір" Еммеріха - це банальна теорія змови плюс вражаючі руйнування та історія пошарпаної життям сім'ї. "Падіння Місяця" схожий на "Тихоокеанський рубіж": нелогічно, проте видовищно і трохи старомодно. А мода на фільми 90-х, схоже, повертається.

Місяць раптом починає наближатися до Землі. На все три тижні. Розгадати в чому справа та відшукати рішення треба негайно. Двох астронавтів, які колись зустріли в космосі щось таємниче, розкидало по землях безкрайньої американщини. Тим часом невдаха, прихильник теорії змови, здогадується, що всім скоро кінець, але йому ніхто не вірить. І він, звичайно ж, виявляється цілком правий. Зачин банальний. Скажу більше - трейлери переповіли майже весь сюжет. До честі творців фільму, все досить динамічно і точно не нудно. Хоча перехід до катастроф з видертими в повітря будинками та цунамі надто різкий, в решті "Падіння Місяця" на диво розмірене, подаючи достатніми порціями то пояснення, то видовища, то гумор і сімейні справи.

Що Місяць - це оболонка з зорею в центрі ви й так могли побачити в рекламі. Як це обіграно, однак, цікавіша історія. Взагалі тема астроінженерії недооцінена, можливо, фантастика ще не досить доросла для неї. Не спойлерячи, підкажу, що ні, тут не буде злих інопланетян. Навпаки буде історія про дещо приторну загиблу утопію. Але утопій зараз не вистачає, навіть кількахвилинних роликів.

"Падіння Місяця" повне нелогічностей і цього не замовчати. Шатли літають з Землі на Місяць за пару хвилин, стародавня гіперцивілізація не додумується до того, що вигадали люди, позбавлення Землі атмосфери (!) минається без особливих наслідків. Героїчний командир відмовляється запустити в Місяць ракети, бо "чесне слово, сто пудів, моя дружина всіх врятує". І хепі-енд. Мабуть з пів людства загинуло, а цілі континенти будуть непридатні для життя, але це автори дбайливо обходять боком. Між іншим, у людей тепер є "зйомна квартира" на орбіті, але це теж лишилося без уваги.

І все ж я раджу подивитися "Падіння Місяця". В серії фільмів Еммеріха ця стрічка посідає гідне високе місце. Звичайно, як на фільми Еммеріха. Вона займає свою нішу і трохи осучаснює старі кліше саме так, щоб їх можна було впізнати без обурення. Ну а фінал обіцяє продовження. І порятуйте нас космічні предки, щоб воно не було, як "День Незалежності: Відродження".