Lex

Слава до створіння на ім'я Хижак прийшла у фільмі 1987 року, який називався, як це не дивно, "Хижак". У ньому іншопланетний мисливець ганяв у джунглях командос та навіть нажахав самого "Залізного Арні" Шварценеггера. Після таких успіхів - де тільки не побував Хижак, з ким тільки не зустрічався. Навіть "потоваришував" з не менш жахливим Чужим.

Здавалося б, треба вже повісити спис та бластер на стіну і піти на пенсію. Але Голлівуд не відпускає Хижака. Ось і фільм "Здобич" (від назви на кшталт "Хижак 5" вирішили відмовитись з метою конспірації) оповідає про нові пригоди монструозного мисливця.
Цього разу він прилітає на Землю у 1719 році та починає полювання на плем'я індіанців. Серед індіанців живе дівчина Нару, у якої є багато клопоту й без чужопланетної тварюки, що швендяє околицями. Нару вимагає рівноправ'я поряд з чоловіками - воїнами племені. Але чи можлива краща нагода продемонструвати свої здібності, аніж вполювати щось екзотичне? І тоді дівчина Нару стає мисливцем, а мисливець Хижак - здобиччю...

На мою думку у стрічки "Здобич" є два плюси - чудова панорама природи Північної Америки та непогана головна героїня у виконанні Ембер Мідсандер. Ні, характер Нару - що бажає вирватися з-під опіки токсичних індіанських чоловіків - дуже шаблонний. Але Мідсандер акторською грою витягує свого персонажа на більш-менш прийнятний рівень.

Щодо недоліків - о, вони є. Якщо жива природа у фільмі виглядає мальовничою, то комп'ютерна графіка у кінострічці - це якійсь жах. Наприклад, лев та ведмідь, з якими Нару теж вступає у конфронтацію, наче прийшли з мультфільмів Pixar кінця нульових.
Дивні зміни трапилися з Хижаком. Чомусь автори кіно вирішили, що якщо в нас на дворі 1719 рік та бігають індіанці з луками, то й Хижак повинен бути "Хижаком з минулого". В нього замінили канонічний бластер на дротики, та видали кістяний шолом замість сталевого. Але чомусь залишили лазерне наведення цілі, тепловізор, камуфляж, футуристичні бомби. Та й на Землю Хижак прилетів на космічному кораблі, а не у відьми на мітлі.
З розумовими здібностями у Хижака теж трапились зміни не в кращу сторону. З хитрого створіння, що знається на полюванні, він перетворився на купу м'язів, яка добре б'є, але навіть гадки не має як працює власна зброя! Його брати-Хижаки, напевно, вигнали на Землю за профнепридатність.
Та й просто дурні вистачає, на кшталт диво-квіточок, які так охолоджують кров, що людина зникає з тепловізора Хижака.

Незважаючи на стандартний хронометраж у півтори години, "Здобич" здається дуже повільним фільмом, що неприпустимо для його жанру бойовика. Більш-менш цікаве дійство починається коли дві треті стрічки вже пройшли. До цього моменту тільки й залишається, що витирати сльози, спостерігаючи за нелегкою долею Нару у власному племені, та роздивлятись дійсно гарні краєвиди.

Кажуть, що автори "Здобичі" надихались кінострічкою "The Revenant" з ДіКапріо. Можливо потрібно було створювати подібний фільм - про виживання дівчини-індіанки у дикій природі. Тоді "Здобич" вийшов б більш цікавим продуктом, а не прохідною історією у черзі пригод Хижака.
5 з 6 користувачів вважає цю рецензію корисною