Настя Маслюковська

Робота режисера Зака Снайдера не могла залишити мене байдужою. Фільм вийшов ще в далекому 2007 і я неодноразово чула про нього, але подивилась лише сьогодні.
Стрічка має історичний сюжет, адже описує битву під Фермопілами в 480 р. до н. е. під час славнозвісної греко-перської війни. Водночас це все ж таки фільм, а тому художній вимисел, гіперболи, а інколи літоти тут так само присутні. Загалом сюжет розкритий повно, він досить оригінальний, але якщо ти обізнаний в античності, то він достатньо передбачуваний. Хочеться відзначити, що у фільмі є багато "сильних" моментів, коли глядач може відчути себе героєм. Ефект цілковитого занурення у стрічку стається здебільшого під час кульмінацій, і це прекрасно, що у фільмі їх декілька. Не кожному фільму вдається повністю захопити глядача.
Я вважаю, що це майстерна робота команди професіоналів. Насамперед це заслуга ,звичайно, акторів. В головних ролях Джерард Батлер, Ліні Гілі, Домінік Вест, Дейвід Венгем та інші. Вони, як на мене, змогли показати ті емоції, почуття й переживання, які хотілося б побачити. Я змогла їм "повірити" й інколи навіть пустити сльозу. Не можна залишити без уваги також роботу дизайнерів, операторів продюсерів та сценаристів. Фільм не вийшов затягнутим, він виглядає гладко, без грубих переходів , в ньому присутня гідна й реалістична графіка та ненав'язливі спецефекти. Окремим пунктом хочу відмітити музичний супровід , і з впевненістю зазначу, що саундтрек підібраний дуже вдало.
Я вважаю, що стрічка відображає і сучасні проблеми. Картина несе в собі декілька особливих послань і покликана пробудити певні моральні цінності. Тут чітко прослідковується заклик до патріотизму, любові до держави та нації, братерства та вірності, уславлюються такі риси характеру як мужність, витривалість, сміливість. Я знаходжу перетин і з історією 21 століття. Хочу провести паралель з подіями, які були в Україні. Цей бій такої малої кількості відважних спартанців проти багатотисячної перської армії перегукується з боєм під Крутами 1919, де наші юнаки-курсанти обороняли Київ від вторгнення більшовиків. До того ж, схожим є і бій у сучасній російсько-українській війні. Мала кількість наших солдатів захищала Донецький аеропорт, вони боронилися так довго і завзято, що їх навіть прозвали кіборгами.
Отже, я залишилася цілком задоволеною переглядом фільму. Це не був марно витрачений час, я змогла багато чого усвідомити і переосмислити. Особисто я засуджую війни і кровопролиття, а також ті суворі умови, в яких виховувалися спартанські діти, але розумію, що це було особливістю тієї епохи. Також, мені дуже сподобалося, що у стрічці показані ідеали чоловіка і жінки на прикладах короля і королеви.
З стовідстоковою впевненістю раджу до перегляду!!!