Andriyko

Я, як любитель і пропагандист українського кіно, дуже довго чекав на цей фільм. Навіть після трейлеру, який дав зрозуміти, що це буде дитячий фільм я все одно дуже хотів його подивитись.

Так сталося, що я був свідком всіх аспектів наймасштабнішої рекламної кампанії українського кіно. Крім звичної нам реклами на бігбордах, в інтернеті, по телевізору, в київському метро, тролейбусах, автобусах та плакатах, якої і так було в рази більше, ніж навіть реклами відомих американських фільмів, цього разу була задіяна важка артилерія: випуск 130 тисяч марок з Сторожовою заставою, та реклама Укрпоштою у своїх відділеннях, а також флешмоб на Золотих воротах, на якому мені також вдалося побувати. Лицарі, які користувались метрополітеном і співали свої лицарські пісні на історичній станції - це було круто. Такої пропаганди в нас я не бачив для жодного з фільмів, а тим більше - для українських).

Тепер про сам фільм:

Сюжет:

Простий, дитячий, легкий та іноді не дуже логічний. Цікавим фільм роблять лише його непогані жарти, яких у ньому дуже багацько.

Актори:

З позитиву хотілося б відмітити Романа Луцького (Олешко), який дуже гарно зіграв свою позитивну роль, також непогано влилися в свої ролі Георгій Дерев'янськй (Дід Овсій) та музикант Іван Денисенко (Тугарин), який на жаль не дожив до прем'єри фільму...

Щодо інших акторів, то зіграли вони якось посередньо, персонаж якого зіграв відомий Фагот зовсім не був розкритий, він здається взагалі весь фільм тільки і робив, що сторожив.

Цікаво, що на ролі половців взяли двох казахів: Єржана Нуримбета та Єрболата Тогузакова, хоча по логіці це мали бути актори кримсько-татарської зовнішності, а не казахської/монгольської, все-таки це ж не монголо-татари, а предки більш близького нам навіть по зовнішності народу. Хоча це ж фентезі, тож моя критика купи ляпів історичної тематики у цьому фільмі тут мабуть зовсім не доречна. Про них я промовчу.

Спецефекти та операторська робота:

Як для українського кіно - то вони шикарні, значно кращі ніж, наприклад, навіть спецефекти того ж Хобіта. Дуже гарно і пристойно все виглядає, очі зовсім не ріже. Щодо операторської роботи, то теж все більш-менш непогано, дуже приємна для ока картинка, красиві пейзажі, гарно зняті бої та декорації. Помітно, що майже двохмільйонний доларовий бюджет пішов на потрібну справу.

Музичний супровід:

Саундтрек, за виключенням власної лицарської пісні, дуже слабкий, майже нічого не запам'ятовується і не вражає, а остання пісня, що була англійською мовою взагалі якось зовсім не в'яжеться у фільм.

Висновок та оцінка :

Ну як для комедійного фентезі, то з великою натяжкою ставлю 8.

Але навіть зважаючи на мінусовий сюжет та саундтрек, фільм непоганий, відсилки на Яценюка з стрілою в лоб і беркут який стукаючи в щити нагадували половці притягують українського кіноглядача. Кіно яскраве і смішне. А його висока якість дає і показує надію на підйом українського кінематографу. Тож той хто ще не був і має можливість піти в кіно - всім раджу це зробити!
8 з 8 користувачів вважає цю рецензію корисною