Дивне відчуття від перегляду: фільм має чіткий сюжет, але розуміти його можна дуже по-різному. Персонажі підкидають версії, але кожна швидше названа, ніж розвинена далі пари реплік.
Працюючи з пацієнткою, психіатр Роуз стає свідком її самогубства. В свою чергу пацієнтка бачила самогубство свого наукового керівника за тиждень до того, а той - іншої жінки. Ланцюжок смертей пов'язує те, що всі, хто в нього включаються, бачать у різних людях моторошну сутність. Якась істота вселяється в довколишніх, глузує зі своїх жертв, а потім вони накладають на себе руки вигадливим способом. Тепер черга Роуз вкоротити собі віку. В неї максимум тиждень, але найближчі люди вважають, що в неї просто поїхав дах.
Можна розуміти все дуже критично, що всі жахи були галюцинаціями Роуз, включно з розслідуваннями та першим самогубством. Що справа дійсно, як їй кажуть колеги, в дитячій травмі та почутті вини перед матір'ю. Можна припустити, що сутність реальна і їй просто смачні люди з душевними ранами. А може Роуз зіграла на упередженнях щодо її спадкових хвороб і драматично зробила з себе жертву. Або ж її хлопець весь час підігрував їй, щоб довести до самогубства. Та все це здогадки, бо на глядачів покладається вирішити самим. Піднято багато тем, від упереджень до психічно хворих і до залежності від уваги довколишніх людей. І жодна не розкрита.
Поряд з моторошними посмішками є найтупіші скримери, коли все тихо-мирно, а потім страшна пика у-у-у! Наприкінці міститься огидна сцена з м'ясною бабою (саме так буде найточніше це описати), що виглядає просто зайвою в досі психологічних жахах. Дійсно несподівана, некомфортна сцена - це з зарізаним котом посередині фільму, і вона за силою така одна.
Мораль цієї байки: травми породжують травми, всі ми заручники страху перед думкою інших і зі своїми проблемами як правило боремося сам-на сам. Сумно, але реалістично. А от сама байка могла б мати побільше самобутності. Самої хижої посмішки замало, щоб назвати "Усміхайся" чимось більшим за ще один малобюджетний фільм жахів.
4 з 5 користувачів вважає цю рецензію корисною