Крути 1918
Крути 1918 (2019)
Winter of The Braves

Svyatoslav Zubchenko

Назвав цей текст "спробою", бо фільм "Крути 1918" так само як складно оцінювати як і фільм "Кіборги", бо дуже часто емоції беруть верх і ти оцінюєш уже не стільки фільм, скільки події, які в ньому показані. Але для мене - це ознака якості. Значить знімальній команді вдалося мене зачепити, вдалося до мене, глядач, достукатися. Але все ж спробую оцінювати об"єктивно
1) Стосовно історичної достовірності. У фільмі латинська фраза "Si vis pacem, para bellum" озвучена як "Сі віс паКем, пара белюм", у той час як за усталеною тоді і зараз на цій території традицією вона б звучала "Сі віс паЦем, пара белюм". Адже саме звідси пішло слово пацифіст, пацифізм тощо. Якщо ВИ досі не зрозуміли, що я насправді іронізую, то поясню - це художнє кіно, відповідно не треба там шукати ніякої історичної достовірності!
2) Гра акторів. Досить непогана. Особливо сподобалося камео міністра культури Нищука. Особливо добре він передав емоції у сцені наприкінці фільму. Талант. Інші актори, особливо молодші - непогано, але ще є куди розвиватися, чого й бажаю, адже в цьому фільмі заявку на звання актора, а не "актора" зробив не один персонаж. Зокрема цікаво буде подивитися за грою Євгена Ламаха у фільмі "Черкаси".
3) Озвучування. Це, мабуть, одна з найслабших сторін фільму. Ну не збігається звук з рухом губ, та й годі. І не тільки губ. Чого варта лише борода Грушевського, яка рухається, коли той "не говорить" і залишається непорушною, коли той "промовляє". Треба над цим працювати. Звісно, усе не так погано, як у "Легенді Карпат", але загалом справді певна штучність відчувається.
4) Саунд-трек. Дуже крутий. Дуже вдало підібрана музика, яка може у потрібний момент підбадьорити, а коли треба - розчулити. У фінальних сценах ридали усім залом. У тому числі завдяки хорошій музиці.
5) Операторська робота. Читав у різних інтерв"ю, що було багато труднощів, у тому числі неприємні сюрпризи приготувала "Укр.залізниця", але загалом картинка ніби не дуже провисає. Щоправда бувають певні косяки із дещо розмитими обличчями і, як на мене, дуже слабо відзнято сам по собі бій. Видається, що зараз так уже робити не можна, навіть попри убогий бюджет. Сцена бою досить слабка. Усе решта - відзнято на досить стабільному, нормальному рівні.
6) Сценарій - на тверду 4/5. Важко знімати фільм про події, коли всі знають, чим все закінчитсья. Але творцям серіалу "Спартак: кров та пісок" якось вдалося розтягти усі ті події аж на декілька сезонів. Тут сценаристи теж використали декілька вдалих ходів, як от кільце, алюзію на сучасні події, любовний трикутник, стосунки батьки-діти. Це все лише збагатило фільм. Хоч після перегляду говорив з людьми, які зі мною ходили в зал і в нас залишилися нерозкритими деякі питання, які пізніше не прочитаєш в історичних хроніках.

Загалом - у залі не було ЖОДНОГО вільного місця. Можливо це через те, що мережа "Кінопалац" запросила історика, який прочитав перед показом невеличку лекцію про ті події, а може через важливість того бою для українців, а може через вдалий трейлер. не знаю, треба буде подивитися на касові збори. Я ж особисто, попри певні неточності і перебільшені очікування, таки рекомендую обов"язково сходити на цей фільм!
3 з 4 користувачів вважає цю рецензію корисною