Доктор Смалець

Флешфорвард у фінальній частині мене спантеличив і я пригадав собі, як мене розлютила "Остання спокуса Христа" Мартіна Скорсезе. Я так само вже збирався поставити фільмові одиницю, що у моїй шкалі оцінок означає категоричне несприйняття позиції авторів фільму попри його високий художній рівень. Але сталося так, що головний герой зрештою вчиняє правильно, через що мої оцінки обидвох фільмів так різко підскочили догори, що аж самому стало смішно, як по-дитячому я вдруге купився на ординарний сюжетний трюк.

Девід Ловері - дуже цікавий режисер, якому вдається до кінця утримувати увагу глядача, незважаючи на повільний розвиток сюжету та фатальну відсутність будь-якої харизми на розгубленому циганському обличчі племінника короля Артура. Зрештою, і білолиций король Артур представляє жалюгідне видовище слабої, немічної людини, причому, не тільки тілом, але й духом... Що ж, до такого трактування історії ми вже почали звикати, бо такий нині тренд і мейнстрім: нема і ніколи не було ніяких відважних лицарів і правителів, а є лише мізерні нікчемні істоти, що панічно бояться смерті і намагаються відволікати себе від цих жахливих думок пияцтвом та розпустою. Тож краще сидіти і не рипатись даремно.

Але з якогось дива наш переляканий лицар Гавейн таки наважується на призначений для нього сценарієм і легендою подвиг, хоча впродовж фільму усі переконували його нізащо не вчиняти це незґрабне самогубство. А якби Гавейн жив у наш час, то відразу би викинув ту дурну сокиру на смітник, бо сьогодні кожному лицарю достеменно відомо, що справжні герої бувають лише у коміксах.☝😊

Зелений лицар для мене символізує всесвітній процес глобального розпаду і гниття: купа гною, покрита зверху красивим смарагдовим мохом. Цей зелена пліснява нікому голови не рубає, бо їй це не треба. Вона просто починає їсти те, що перестає ворушитись. Більшість завмерлих біля екранів істот не помічають, як перетворюються на зелений мох...
4 з 4 користувачів вважає цю рецензію корисною