Слідуй за мільярдами

27.07.2018 10:05     Alex Chernetsky

Введіть опис зображення

Пролог

Кажу, що життя – це боротьба. Але що нас на це штовхає? Чому ми шукаємо собі ворогів та нове поле битви? Згідно з теорією еволюції саме вміння пристосовуватися до будь-яких обставин допомогло людству вижити та возвеличитися над іншими видами. Отже, за цим твердженням, несприятливі умови допомагають нам активізуватися, вийти зі сплячки й почати будувати свій прогрес. Саме про таку боротьбу розповідає серіал виробництва телеканалу Swotim Мільярди (2016). У світі великих грошей, ризиків та влади відбувається смертельна битва між принциповим прокурором Чаком Роудсом та відчайдушним інвестиційним банкіром Бобі «Акс» Аксельродом. Але все по порядку. Все почалося з «короля хедж-фондів» Стівена Коена та прокурора південного округу Нью-Йорка Піта Бхарра.

Передісторія

Стівен Коен народився та виріс у великій єврейській сім’ї. У школі він почав захоплюватися грою в покер. Потім, навчаючись в університеті Пенсільванії, він знайшов нову пристрасть – акції. Коен щодня проводив у даунтауні, спостерігаючи за біржовими котируваннями в офісі Merrill Lynch. Один з брокерів помітив талановитого студента та розкрив йому всі секрети біржової торгівлі. Отримавши диплом економіста, Стівен влаштувався трейдером в Gruntal & Co. Його кар’єра була стрімка, але він не відчував задоволення від цього, тому в 1991 році він заснував свій інвестиційний фонд SAC Capital Advisors. Спершу всі були переконані в тому, що Коен збожеволів, але дуже швидко почали вкладати в нього гроші. У Стівена Коена була мрія – зрівнятися з такими людьми як Уорен Баффет, Джордж Сорос. Можливо, подібні амбіції штовхнули його на нечисту гру. Він почав працювати з інсайдерською інформацію, що є федеральним злочином у США. 2006 рік став кінцем успіху Коена. Розповсюджувалися чутки про маніпуляцію данними, а потім почалося розслідування. Цією справою займався Піт Бхарра. Він народився в Індії, з часом його сім’я переїхала до США. Ще в сьомому класі після прочитання п’єси Марша Еллана «Пожнеш бурю» він зрозумів, що стане юристом. Здійснюючи свою мрію він вступив до Гарвардсько коледжу та закінчив юридичний факультет Колумбійського університету. Через певний час він став прокурором південного округу Нью-Йорка. Перебуваючи на цій посаді, Бхарра став грозою терористів та мафії. Він особисто добився пожиттєвого ув’язнення для таких бойовиків, як Фазам Шайхзад, притягнув до відповідальності азіатські банди, відкрив справи проти кримінальних сімей Коломбо та Бамбіно. Звичайно, з таким супротивником Коену було складно змагатися. У 2013 році компанія SAC Capital Advisors виплатила штраф у розмірі 616 мільйонів доларів, але через декілька місяців один і портфельних менеджерів попався на торгівлі інсайдерською інформацією, тому фонд був змушений виплатити 1,2 мільярда доларів і отримав заборону торгувати за рахунок зовнішніх фінансових активів.
За всіма цими подіями спостерігав фінансовий журналіст Ендрю Росс Соркін. Він вирішив написати не просто статтю, а створити таку собі історію про життя Волт-стріт та роботу законів США щодо хедж фондів. І можна сказати дуже розумна і сміливе істрія. Звичайно, на початку перегляду серіалу виникають труднощі сприйняття, оскільки багато невідомої для звичайного обивателя інформації. Але поступово глядачі входять у світ міліардів.

Сюжет

Сюжет серіалу нагадує вестерн, в якому є «злодій» зі своїм кодексом честі, та принциповий шериф, ціль якого впіймати першого. У якійсь мірі історія в «Міліардах» перегукується з історією та культурою США. Адже в ця країна зароджувалася в складних умовах: невідома й небезпечна для чужинців земля, боротьба за свободу від Британської корони. Тому героєм Сполучених Штатів Америки спершу був мисливець, який може приймати виклики долі, піклуватися про себе самотужки і досягати своїх цілей, незважаючи на обставини. Потім його місце посів ковбой – цинічний, рішучий, той хто покладається на свої сили й виживає. Такий же й сюжет цього серіалу. У першу чергу він цікавий протистоянням головних героїв, у яких втілилися образи мисливця й ковбоя, і кожен з них не збирається відступати. Ми бачимо протистояння держави в обличчі закону та бізнесу й цинізм та жорстокість як першого так і другого. Також цей серіал добре розкриває тему сімейних цінностей. Адже для головних героїв сім’я не пустий звук. Бобі Аксельрод, маючи міліарди доларів не відтягується по повній на яхтах з морем алкоголю та дівками, він читає своїм дітям Гаррі Поттера та не зраджує дружині. Чак Роудс, незважаючи на свої принципи, використав дружину для реалізації своєї мети, а був змушений усвідомлювати свої помилки, спокутувати провину та будувати новий тип довіри в сім’ї.

Персонажі

Введіть опис зображення

Як відомо, сюжет пустий без цікавих персонажів, а головні герої тут потужні та багатогранні. Вони, однозначно, нетипові хороші хлопці, але це добре, оскільки в житті не так часто можна зустріти абсолютне добро та зло. Персонажі тут відчуваються живими й за їхньою взаємодією цікаво спостерігати.
Чак Роудс народився в багатій сім’ї й ріс із золотою ложкою в руках, але вступивши на юридичний факультет, він відмовився від багатства, адже в нього свій шлях й він хоче вийти з тіні батька. Він став принциповим та незламним прокурором, який не бере хабарів та не йде на поступки. Роудс не потурає навіть друзям сім’ї, бо сентименти для слабаків, а принципи для чоловіків. Але в той же момент Чак комплексує стосовно того, що його дружина, працюючи корпоративним психологом в компанії Бобі Аксельрода, заробляє більше ніж він у декілька разів. Його гнітять думки про те, що він не зрівнявся зі своїм батьком в силах, не досягнув того ж. У певній мірі це й визначило причини його атака на Акса.

Введіть опис зображення

Бобі «Акс» Аксельрод родився в бідній сім’ї, батько його покинув, коли він був ще хлопчиком. Йому довелося самому вчитися бути чоловіком. Ці фактори залишили в його психіці слід й породили в ньому амбіції отримати все. Він захотів мати свободу, не йти на компроміси, не схилятися ні перед ким. Але ще в ньому зародився гнів та агресія на світ. Всі ці фактори та ще розум, талант допомогли йому збудувати себе та своє життя згідно з його бажаннями. Він отримує, що хоче, насолоджується моментом та нехтує правилами. Адже він сам вершить свою долі. Таке діло він не довірить нікому. На жаль, такий стиль життя й привів його до протистояння з Роудсом.

Епілог

У висновку хочеться сказати лише те, що після перегляду серіалу отримуєш заряд енергії для руху вперед. Ти стаєш сильнішим і не пробачаєш собі слабкості та ліні. Хіба це не показник якості творіння?


Коментарі:
IxI_JOKER_IxI
Дякую за рецензію. Додав собі до Переглянути пізніше.
Рекомендую всі подивитись серіал КОСМОС, він хоч і документальний, але мозок взриває.
https://kinobaza.com.ua/titles/cosmos-a-spacetime-odyssey
 

Увійдіть, будь ласка, щоб коментувати

Нещодавно переглянуті: