Із фільму про Стуса прибрали згадки про Медведчука, після "захисту" якого поет опинився у тюрмі і помер

11.08.2018 09:11     xD

Зі сценарію фільму про поета-дисидента Василя Стуса, Стус (2019), видалили всі згадки про його адкоката Віктора Медведчука.

Проходячи кастинг на фільм "Стус", я читав сценарій до фільму. У ньому БУЛА сцена останнього суда над Стусом. Саме того суда, що його Стус та українська інтелігенція не визнавали, але адвокат Стуса, товариш Медведчук, визнав не лише суд, а й Стусову "провину".

Хід справжнього адвоката-захисника. А потім було останнє заслання Василя Стуса, із якого він не повернуся. Український класик помер у радянському таборі лише за 6 років до здобуття Україною незалежності.

Нещодавно побачив , що сцени суду вже немає у фільмі. Запитав про це у акторів, що грають у фільмі. Вони підтвердили, що сцени суду вже немає. Її прибрали зі знімального графіка, нікого не попередивши. Навіть такого персонажа, як Медведчук, у фільмі вже немає. Проте кастинг на нього був, актора було знайдено і він готувався до зйомок.

Зі слів учасників знімального процесу, "продюсерам подзвонили з адміністрації Медведчука" і сказали, що якщо вони хочуть дозняти картину, не хочуть провокацій, то потрібно прибрати сцену суду над Стусом.

Правничий аналіз справи, проведений адвокатами Романом Титикалом та Іллею Костіним у 2016 році, свідчить, що навіть за радянським законодавством Медведчук мав для захисту підсудного необхідні важелі, але ними не скористався і навіть порушив адвокатську етику, визнавши провину свого підзахисного за нього самого.

Хто хоче подробиці - є правовий аналіз судової справи дисидента 35 років потому: СТУС БЕЗ ШАНСУ НА ЗАХИСТ: ведмежа послуга Медведчука.

Оновлення
На фейсбук сторінці фільму вийшов допис

Створюючи біографічний фільм “Стус” ми перш за все ставили собі за мету розкрити постать українського поета та дисидента. Популяризувати його ім’я серед тієї частини української громадськості, яка не надто активно цікавилась його фігурою і значенням в українській історії (свідоцтвами тотального незнання імені Стуса є вуличні опитування).

Сцена суду була видалена з останніх драфтів сценарію разом з ще двома десятками сцен. Зокрема, після розмови з сином поета (його позиція щодо “важливості” участі Віктора Медведчука в судилищі над його батьком додається відеофайлом наступним постом).

Крім того, розуміючи, що картина виходитиме в прокат в розпал передвиборчої кампанії, ми не хотіли робити пам’ять про велику людину інструментом політичних впливів та аргументів.

Втім, розуміючи суспільну значущість теми, з огляду на кількість прохань з боку громадськості повернути сцену до фільму, ми за останню добу зібрали продюсерську групу, щоб розглянути можливість вшанувати суспільний запит за присутність в художній картині про поета епізоду суду за участі його адвоката.

Ми визнаємо, що, видаляючи з останнього драфту сценарію серед іншого і цю сцену, ми не достатньо відповідально підійшли до аналізу її значущості для суспільства.

Ми вдячні українцям за увагу до нашого проекту і впевнені, що з такою силою громадянського суспільства, як в Україні, ми здатні перемогти будь-які негаразди.

Найближчим часом СЦЕНУ БУДЕ ДОЗНЯТО, про що ми повідомимо медіа окремим прес-релізом.

Оновлення 13.08.2018

Медведчук погрожує судом через фільм про Стуса.

Адвокат Віктора Медведчука попередив, що у випадку "недостовірної інформації" про свого клієнта у фільмі про українського поета Василя Стуса, він не виключає подання до суду.

Джерело: www.facebook.com


Коментарі:
Svyatoslav Zubchenko
Там вже є і коментар Мертвечука, що він в суд подаватиме, якщо у фільмі щось погано покажуть про його особу
 
xD
додав оновлення.
 
xD
Дивно що такі посіпаки "руззкого міра" не тільки ходять вільно карїною, але й в політиці досі крутяться.
1  
marvin2008
КГБ не вмирав і далі в ділі...
 

Увійдіть, будь ласка, щоб коментувати

Нещодавно переглянуті: