Найкращі серіали року: історії про сильних жінок, винахідливих чоловіків і трохи жахів

25.12.2023 12:12     Bezvidkhodko

Завершення серіального 2023-го року приходить під тінню боротьби – боротьби за глядача. Тепер набагато складніше і дорожче утримувати на плаву стрімінги, кабельні канали та окремі серіали. Бо, на відміну від 10-х років, коли кілька стрімінгів ділили весь глядацьких пиріг – не кажучи про часи щасливо-самотнього існування Netflix, – зараз аудиторія має значно ширший вибір, який сервіс обрати і що дивитися.

Попри загальне збільшення абонентів у світі і появунових стрімінгів (наприклад, SkyShowtime), самі люди вибирають, на який стрімінг чи канал підписуватися, адже цінищомісячної абонплати деякі оператор вже підняли, або обіцяють підняти. Тому канали втрачають підписників. І навіть Disney+ (тобто виконавчий директор всієї студії Disney Боб Айґер) роздумує над питанням доцільності існування інтернет-сервісу і створення для нього контенту, і це незважаючи на абсолютну увагу та успіх таких їхніх телесеріалів, як "Мандалорець" чи "Локі".

З урахуванням збільшення контенту треба сказати, що трохи змінилася змістовна і формальна частина. Згідно з "культурою різноманіття", боротьбою з расизмом і сексизмом все частіше в серіалах пари є представниками різних рас; ЛҐБТ-тематика впроваджується навіть у мульт-серіалах, і не виокремлено, а як норма; жінки почали переважати в кількості екранного часу.

Ба більше – будучи на рівні (по часу в кадрі) з чоловіками, у чималій кількості серіалів жіночі образи ледь не частіше є цікавішими, позитивнішими і навіть крутішими: сам геній екшну, Тейлор Шерідан, у своєму новому серіалі "Спецпризначенці: Левиця" (Special Ops: Lioness) двох героїнь зробив основою сюжету і драматургії, а чудові "Уроки хімії" (Lessons in Chemistry) й поготів стали певним жіночим гімном року. В половині серіалів-лауреатах з нашого списку головний персонаж – жінка. Такого раніше не було, і це є принциповим – нарешті кіно стало рівноправним у статевому розумінні (скандал на студії Disney, де виявили перекос в оплаті на 2% в бік чоловіків, можна вважати з останніх подібних).

Тепер вибрати кращий серіал – тим паче з усього світу – воістину важка задача, настільки багата палітра. Тому, аби полегшити цю задачу собі й глядачеві, ранжир буде зроблено за жанрами. А крім того, ми залишили за собою право суб’єктивного вибору, і назвали ОДИН кращий серіал року.

Джерело: life.pravda.com.ua


Коментарі:
Поки коментарів нема. Будьте першими - напишіть коментар!

Увійдіть, будь ласка, щоб коментувати

Нещодавно переглянуті: