На сьогодні існує безліч екранізацій історії про Бетмена. За останні 35 років їх було чимало і всі вони різні й по-своєму унікальні. Цей фільм я довго не наважувався подивитися і вирішив це виправити. По фіналу можу сказати, що хоч і трохи дається взнаки вік картини, але вона все ще може запропонувати багато цікавого. Наприкінці перегляду я залишився задоволений і зараз докладніше роз'ясню що та як.

Сюжет я думаю для багатьох не є загадкою. Тут у нас класична історія з коміксів, де головними особами є Бетмен та Джокер. І, звичайно ж, все буде засноване на їхній ворожнечі. Тому думаю потрібно відразу перейти до образів цих персонажів. Почну з Брюса Уейна, він же Бетмен. Можу сказати, що він у цьому фільмі непоганий, але й не блищить. Актор Майкл Кітон виглядає в ролі природно, але йому не вдалося створити зв'язок з образом. Тобто, у мене не з'явилось асоціації, що він і Бетмен одне ціле. Я можу сказати, що так, він Брюс Уейн, але в ролі героя можу уявити когось іншого і це не змінить картини. Можливо, це від минулого досвіду, але зачарувати йому мене не вдалося, хоч і великих претензій я до нього пред'явити не можу. Але водночас Ніколсон просто чудово підходить та передає образ Джокера. З першого погляду на нього, ти розумієш, він створений для цієї ролі. І спостерігати за ним чудово у кожній сцені. І йому навіть часом не потрібний грим, щоб звести всіх наповал. Тут лише оплески.

Але й з інших причин варто дивитися стрічку. Наприклад, тут чудова атмосфера та декорації. Загалом це, мабуть, найбільш наближена до коміксів екранізація. Це заслуга режисера Бертона, який є фахівцем із відтворення цікавих і похмурих історій. Тут Готем це реально особливе місто зі своїм унікальним дизайном і гнітючою, але чарівною атмосферою. Єдине не чекайте від фільму великого екшену, оскільки все ж таки пройшло багато років і спец ефекти не в силі вразити зі зрозумілих причин. Хоча низка сцен все ще непогана. Ну і хочу відзначити музику, тут є саундтреки для створення похмурої тематики, що захоплюють і прості композиції. Перші поруч зі звуковими ефектами роблять перегляд більш поглибленим, а другі просто розважають і доповнюють класні сцени.

Підсумок. Це гідна екранізація культового персонажа, яку я можу рекомендувати до перегляду. Особливо рекомендую, якщо ви знайомі з творчістю режисера, а також стежите за акторською грою Ніколсона. Але й просто для різноманітності й навіть формування кіно смаку слід ознайомитися. 8/10