Трилогія Нолана це, мабуть, найвідоміша серія фільмів про Бетмена й про супергероїв принципі. Усі три фільми я колись бачив, але добре пам'ятав лише другий, тож вирішив освіжити пам'ять. І можу сказати, що зовсім не пошкодував, і це дуже якісна картина.

Сюжет мене порадував. Це, мабуть, найдетальніше опрацювання Бетмена, що можна собі уявити. Майже половина хронометражу приділено саме опрацювання характеру героя та його становлення. Тут торкнулися і дитинства, і страхів, мотивації, а також життєвих обставин. Тут є велика заслуга Нолана. На відміну від Бертона, який варто відзначити, створив також хороші екранізації, але лиходії часто затьмарювали самого героя. А в нашому випадку історія робить великий акцент на герої. Але це могло б не спрацювати, якби не чудовий Крістіан Бейл. Він має велику харизму і здатний втілити різні ролі. Тож ми отримуємо сильного персонажа як у костюмі, так і без нього.

Окрім цього можу відзначити роботу з містом Готем. В плані саме зовнішнього вигляду він не є дуже унікальним, за винятком деяких деталей. Але в середині саме соціум показаний дуже добре. Саме такий образ і має бути на екрані. Кожен із нас може уявити таке і ніхто б не хотів опинитися в такому місці. І це добре позначається на атмосфері та похмурості стрічки. Для мене саме місто є чи не головним антагоністом картини, якби звичайно не було важливішого лиходія. Він до речі виявився не очевидним, що в стилі режисера і це хороший хід.

Не можна кажучи про фільм по коміксах не торкнутися візуальних ефектів й екшену. Можу сказати, що, як не дивно, це не головне в картині, як у багатьох екранізаціях. Але й водночас усі сцени, що присутні, виконані добротно і масштабно. Особливо під кінець подій все набирає обертів та захоплює рівень постановки. Тому балансу видовища і сценарію дотримано вміло.

Підсумок. Це відмінний зразок того, як потрібно представляти героя та робити його живим та глибоким. Але при цьому паралельно захоплювати глядача та дарувати чудовий емоційний досвід. Я можу сказати, що це ідеальна картина для знайомства з Бетменом. Фільм зробить перше враження дуже сильним та не залишить вас байдужими. 9/10